50% færdiggjort

Genre

Fra Skrivekunst.dk
Skift til:navigering, søgning
Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Fortælling.

Hvad er genre?

Grundlæggende betyder det at to tekster tilskrives samme genre at de har noget til fælles; dette fællesskab kan bero på stil, indhold eller målgruppe, og genreklassifikationen kan indtræde på forskellige abstraktionsniveauer – fx er lyrik over for prosa en mere grundlæggende inddeling end krimi over for thriller.

Genrebegrebet kendes helt tilbage fra grækernes opdeling i to-tre genrer – epik, drama og evt. lyrik. Idéen om et statisk genreapparater som tekster nødvendigvis skulle indpasse sig i begyndte først at gå i opløsning med Romantikken i 1800-tallets Europa, hvor genrerne i stedet blev til et tag-selv-bord af forventninger og konventioner der kunne efterleves, sammenblandes eller brydes med.

Moderne teksters brug af genre som et materiale teksten kan bearbejde, frem for en tradition teksten indskriver sig i, kan forstås med Jean-Marie Schaeffers begreb genericitet. Med genericitet mener Schaeffer at en tekst står i relation til andre teksters normer som den enten tilslutter sig eller forkaster, eller at den står i relation til konventionsbestemte forskrifter som den enten efterlever eller afviger fra.

Uanset om en tekst efterlever eller undergraver sine genrer, så er genretilhørsforholdet altafgørende for fortolkningen af en tekst da det former hele tilgangen til teksten – genren bliver en kontekst der former læsningen.

"Genrefortælling"

Betegnelser som genrefilm og genreroman bruges undertiden til at påpege at en fortælling følger konventionerne inden for en bestemt indholdsgenre og dermed klart indskriver sig i den pågældende genre. Undertiden er betegnelsen ment nedsættende.

Formgenre

Formgenre dækker over inddelingen i bl.a.

Indholdsgenre

Indholdsgenre betegner inddelingen i bl.a.

Elementalgenrer

[1]

Målgruppegenrer

Akademisk ikon.png Saglitterære genrer

Litteratur om genre

  • Creating Short Fiction: The Classic Guide to Writing Short Fiction af Damon Knight
  • Don't Murder Your Mystery af Chris Roerden
  • Screenwriting in The Land of Oz: The Wizard on Writing, Living, and Making It In Hollywood af Richard Krevolin

Akademisk litteratur om genre

  • Skyggebjerg, Anna Karlskov (2005). Den fantastiske fortælling i dansk børnelitteratur 1967-2003. København, Roskilde Universitetsforlag.
  • Kjældgaard, Lasse Horne (2013). Litteratur : introduktion til teori og analyse, Aarhus Universitetsforlag.
  • Schaeffer, Jean-Marie (1989). Literary Genres and Textual Genericity. I: Ralph Cohen (red.), The Future of Literary Theory, Routledge.


Skrivekunst.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Tryk OK for at fjerne denne besked.