25% færdiggjort

Humor

Fra Skrivekunst.dk
Skift til:navigering, søgning

Humor er især anvendeligt som afveksling og lindring fra andre følelser, som middel til at skabe intimitet med en person og som middel til at skabe splid mellem personer.

Det er vigtigt at være opmærksom på at humor er mere subjektivt end mange andre typer af virkemidler i fortællinger, fx spænding.

Principper

Komisk fald (en. comic drop): Når en person pludselig falder i agtelse pga. en kommentar eller hændelse. Hvis personen udsættes for faldet er kompetent og arrogant er det den læseren griner ad, men hvis personen der udsættes for et fald i forvejen er ‘langt nede’ (slår nedad) vil den person som forårsager faldet i stedet falde i læserens agtelse. Godmodigt drilleri (en. banter) inkluderer ofte mindre komiske fald. Det er ofte sympatisk at udsætte sig selv for komiske fald.

Komisk sammenstilling. (en. comic juxtaposition) Uventede sammenstillinger er ofte underholdende. Bemærk at denne type humor i højere grad vil gøre handlingen komisk frem for personerne, mens det komiske fald i højere grad vil gøre personerne komiske frem for handlingen; dette har betydning for hvor dramatisk handlingen skal være.

Trereglen (en. rule of three). Det er ofte særligt underholdende eller tilfredsstillende når andre typer humor konstrueres i sekvenser på tre elementer, så fx komiske fald eller sammenstillinger er den tredje i en sekvens, eller det først er den tredje i en sekvens der er det ventede element. Gentagelse.

Gentagelse. Gentagelser med variation. Det er vigtigt ikke at intensivere til det latterlige for hurtigt.

Typer

Personhumor: Når kilden til humor er den enkelte persons påfund.

Relationshumor: Når kilden til humor er den måde særhederne hos to eller flere personer spiller sammen så de bliver tydeligere eller større. Ofte er det nært beslægtet med godmodigt drilleri.

Forhånelseshumor: Når især komiske fald benyttes til at nedgøre andre personer og dette er underholdende for læseren og/eller de andre personer.

Teksthumor: Ordspil, vitser osv.

Ofte er det en god idé at benytte flere typer af humor i en fortælling.

Litteratur om humor


Skrivekunst.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Tryk OK for at fjerne denne besked.