25% færdiggjort

Science fiction

Fra Skrivekunst.dk
Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikler: Genre og Fantastik.

Om genren

En af de mest indflydelsesrige definitioner af science fiction i det 20. århundrede er Darko Suvins. Han identificerer to redskaber, der tilsammen adskiller science fiction fra andre genrer: Kognitiv fremmedgørelse og et novum. En science fiction-tekst fører ifølge Suvin en fiktiv hypotese til sit logiske slutpunkt.

I et science fiction-værk er der ifølge Suvin en stadig vekselvirkning mellem fremmedgørelse og forståelse der især er fremherskende tidligt i teksten, idet teksten opretter en ny normaltilstand der adskiller sig fra læserens verden. Denne verden skal have en relation til læserens virkelighed for ikke at blive fuldstændig uforståelig, men den er nødvendigvis forskellig fra den på mindst ét afgørende punkt: Novummet. Et novum er et element i fiktionen der ikke eksisterer i vores verden hvis eksistens forklares videnskabeligt eller i det mindste virker til at være resultatet af (natur)videnskab. Det kunne fx være muligheden for at tidsrejse i H. G. Wells' Tidsmaskinen eller telepatien i Anne McCaffreys Pern-romaner der er resultatet af omfattende genmanipulation.

For Suvin er novummet ikke blot en måde et science fiction-værk adskiller sig fra den virkelige verden, men først og fremmest en linse hvorigennem den virkelige verden kan observeres på en ny måde:

All the epistemological, ideological, and narrative implications and correlatives of the novum lead to the conclusion that significant sf is in fact a specifically roundabout way of commenting on an author's collective context. (Suvin, 2010, s. 89)

Niels Dalgaard tilslutter sig Suvins definition og kontrasterer derudover science fiction-genren med de genrer han også fremstiller som tilhørende de fantastiske genrer: Fantasy og horror. For Dalgaard er det springende punkt, at hvad der er umuligt i den virkelige verden også er umuligt i science fiction, og den fiktive verden dermed overholder det naturvidenskabelige verdensbillede.

Kendetegn

Se også artiklen om fantastik.

Undergenrer

Udgivelse

52 traditionelle danske forlag udgiver værker i science fiction-genren og 41 af dem modtager i øjeblikket uopfordrede manuskripter: A Mock Book, ABC, Afart, Alvilda, Brændpunkt, Carlsen, Cobolt, Dansk Teaterforlag, Dansklærerforeningen, Divi Media's Forlag, Eudor, Evig, Facet, Fahrenheit, Falco, Forlagsgruppen Bogshop, Gads Forlag, GladGlad, Grif, Grønningen 1, Gyldendal, Hi Reader, Hoff & Poulsen, Hunov & Haffgaard, Indblik, Krabat, Lindhardt og Ringhof, Lohse, Muse, Politiken, Saga, Science Fiction Cirklen, Silhuet, Snepryd, Solvind, Superlux, Svane & Bilgrav, Turbine, Tydelige Tegn, Vild Maskine, Ådalen.

Læs mere.

Litteratur om science fiction

Skrivehåndbøger

 • How to Write Science Fiction and Fantasy (Orson Scott Card)

Artikler

 • The Now Novel PATTERN System for Plotting your Sci-fi Novel

Akademisk litteratur

 • James, Edward & Mendlesohn, Farah (2003), The Cambridge companion to science fiction
 • Nel, Philip; Paul, Lissa (2011). Keywords for children's literature. New York, New York University Press.
 • Niels Dalgaard (2006), Rumvandringer : udvalgte artikler
 • Niels Dalgaard (1995), At gavne og fornøje : didaktik og æstetik i moderne ungdoms-science fiction
 • Niels Dalgaard (1999), At leve med fantasien i virkelighedens verden : lidt om Knud Holten
 • Niels Dalgaard (2002), På fantasiens vinger : om fantastisk litteratur for børn og unge
 • Stableford, Brian M; Clute, John; Nicholls, Peter (2012). Definitions of SF. [1]
 • Skyggebjerg, Anna Karlskov (2005). Den fantastiske fortælling i dansk børnelitteratur 1967-2003. København, Roskilde Universitetsforlag.
 • Suvin, Darko (1979), Metamorphosis of Science Fiction. On the Poetics and History of a Literary Genre


Skrivekunst.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Tryk OK for at fjerne denne besked.