25% færdiggjort

Kritik

Fra Skrivekunst.dk
(Omdirigeret fra skrivegruppe)

Skrivegruppe

Brandon Sanderson

Skrivegrupper kan fungere som en fantastisk støtte da de ofte går igennem det samme som en selv, og også fordi de giver én en deadline for at aflevere det man skriver på, og det er en fordel for mange. Ofte bliver skrivegrupper bedre med alderen efterhånden som de lærer dine skriverier at kende.

En væsentlig faldgrube ved skrivegrupper er medlemmer hvis kritik tager udgangspunkt i hvad vedkommende selv gerne ville skrive, og det kan være fuldstændig forkert for den historie du vil fortælle. Der sker tit for uerfarne skrivegruppedeltagere.

I en skrivegruppe bør man beskrive sin følelsesmæssige respons på teksten uden at være fordømmende og være forsigtig med at give ændringsforslag. Fx er det altid en konstruktiv respons at angive hvor man kedede sig eller hvor man var forvirret, men det er ikke ensbetydende med at kritikerens medfølgende ændringsforslag er konstruktivt. Det vigtigste for modtageren af kritikken er at kende ens umiddelbare reaktion som en almindelig læser.

Det er vigtigt at sørge for også at fortælle hvad der fungerede godt i teksten så kritikmodtageren ikke uforvarende ændrer det der fungerer godt.

Som modtager af kritikken bør man som udgangspunkt forholde sig tavst og undlade at forsvare eller forklare, og blot spørge ind til kritikken hvis der er noget man ikke forstår. Lad derefter kritikken simre i lidt tid før du redigerer i teksten.

Skrivekunst.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Tryk OK for at fjerne denne besked.