25% færdiggjort

Skrivning

Fra Skrivekunst.dk

Synopsis eller udforskning

At skrive udforskende vil sige at tage udgangspunkt i enkeltdele, fx et interessant præmis interessante personer, og så udforske fortællingen ved at skrive. Hvis man trives bedst med at skrive udforskende kan en synopsis være dræbende for kreativiteten. At skrive udforskende kræver typisk væsentlig mere redigeringsarbejde end hvis man skriver ud fra en synopsis.

At skrive ud fra en synopsis kræver naturligvis et langt større forarbejde, men de der trives med denne fremgangsmåde ved til gengæld allerede nogenlunde hvad der skal ske, når de sætter sig ned for at skrive. Dog er der naturligvis stadig elementer af at skrive udforskende, for man kender jo aldrig alle detaljer på forhånd.

George R.R. Martin kalder inddelingen gartnere over for arkitekter, og han er selv en gartner hvilket fx Stephen King også er. De fleste forfattere bruger skiftevis begge tilgange til forskellige formål, og hvilken tilgang man trives med kan også ændre sig løbende.

Brandon Sanderson arbejder ud fra en synopsis, og han oplever at det giver ham mere overskud til at skrive gode kapitler at han ved hvilken rolle de skal spille i den større struktur.

At blive bedre til at skrive

Brandon Sanderson mener at en af de vigtigste råd til nybegyndere er at afslutte projekter, selv når forfatteren undervejs mener at de er fejlbehæftede. Ved at færdiggøre projekter bliver forfatteren bedre udstyret med værktøjerne til efterfølgende at kunne forbedre dem. En begynders primære opgave er at blive bedre, ikke at skrive godt nu og her, og måden at nå dette mål er simpelthen at blive ved med at skrive.

At være ærlig

For at skrive gode, troværdige fortællinger er det nødvendigt at være ærlig, og det indebærer at blotlægge de sider af sig selv som ens fortællinger handler om. Ellers er det for de fleste vanskeligt at lykkes med deres fortællinger.


Skrivekunst.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Tryk OK for at fjerne denne besked.