Kommunikation

Fra Skrivekunst.dk
(Omdirigeret fra Kommunikation)
Denne artikel er teoretisk orienteret. I modsætning til det meste af indholdet på Skrivekunst.dk handler den ikke direkte om skrivehåndværket, men giver dig i stedet mulighed for at dykke ned i nogle af de emner der danner fundamentet for skrivekunsten. Hvis du kun er interesseret i de artikler der direkte handler om skrivekunsten, så er denne artikel ikke relevant for dig. Akademisk ikon.png


Se også Pragmatik

Relevans

Relevans er helt grundlæggende i kommunikationssituationer, og vi forventer at alle parter er relevante når vi snakker sammen, altså at alle har et formål med det de siger.

Togebys kommunikationsmodel

Togebys kommunikationsmodel.png

Togebys kommunikationsmodel findes i Ole Togebys "Fungerer denne sætning? (2003), s. 179.

Centrum – med genre, adressat, mental model, fortæller og tema – er selve teksten, og det der er uden for femkanten, er virkeligheden. Der er en række krav til relationen mellem tekst og virkelighed.

Inde i teksten er der en adressat og uden for teksten er der en modtager. Det kan læses ud af teksten hvilket sprog modtager forventes at mestre og hvilken viden der forudsættes. Man kan så se om det svarer til den viden som modtageren rent faktisk har. Og når noget meddeles som nyt kan man tjekke om det rent faktisk er nyt for modtageren. Om den er relevant eller ej kan man ikke sige noget om før man ved om der er overensstemmelse mellem den den er skrevet til og den der læser den.

Inde i teksten er også genre placeret. I og for sig er det hele genre, men her bruges det snævrere. Der skal være overensstemmelse mellem genre og kanal, og det modsvarer her det Tavs Bjerre kalder medie. Man ville fx ikke publicere en lovtekst i en avis.

Inde i teksten er også en fortæller og uden for teksten er afsenderen placeret. Mellem fortæller og afsender skal der være tale om et ærligt udtryk – når der som her er tale om ikke-fiktive genrer. Man skal som læser opleve at fortæller og afsender stemmer overnes.

Inde i teksten er den mentale model og det er det billede der opbygges inde i hovedet på læseren, og det billede bør svare til det der er ude i verden, et sandt udsagn,sagforholdene.

Et sprogsystem forventes desuden brugt korrekt.

"Spidserne" i stjernen (motiv, komposition, handling, sætning, stil) er uvæsentlige for sproglig tekstanalyse.

Skrivekunst.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Tryk OK for at fjerne denne besked.