25% færdiggjort

Redigering

Fra Skrivekunst.dk
Skift til:navigering, søgning

Brandon Sanderson

Når Brandon Sanderson har skrevet første udkast til en roman, læser han først udkastet igennem og udarbejder en redigeringsguide med fokus på handling og personudvikling, herunder løfter, fremdrift og udbytte, hvor ændringsønsker bliver prioriteret fra vigtigst og mest gennemgribende til lokale småting. Alle elementerne på denne liste er dem som han ved hvordan han skal opnå. Når så han går i gang med at redigere, sidder han med redigeringsguiden, og følger dén, og hvis der er nye redigeringsønsker, tilføjes de til listen til næste redigeringsrunde.

Efter den første redigeringsrunde sender han den til to alfalæsere og udarbejder en redigeringsguide baseret på deres feedback. Alfalæsere er professionelle læsere der både har forstand på både genren og branchen.

Efter endnu en eller flere redigeringsrunder sender han den til betalæsere og udarbejder en redigeringsguide baseret på deres feedback. Betalæsere er mere almindelige læsere der bedre repræsenterer Sandersons almindelige læsere.

I den sidste redigeringsrunde er der særligt fokus på finpudsning, og han prøver at skære 10% af bogen, omskrive passiv, bruge stærkere og mere præcise verber mv.

Især hvis man ikke bryder sig om redigering er det en god idé at have en konkret plan for hvordan processen skal forløbe.

Litteratur om redigering

  • The Only Writing Series You'll Ever Need Screenwriting: Insider Tips and Techniques to Write for the Silver Screen! af Madeline DiMaggio
  • Screenwriting in The Land of Oz: The Wizard on Writing, Living, and Making It In Hollywood af Richard Krevolin
  • Self-editing for Fiction Writers af Renni Browne og Dave King
  • The First Five Pages af Noah Lukeman
  • Revision: A Creative Approach to Writing and Rewriting Fiction af David Michael Kaplan
  • The 38 Most Common Fiction Writing Mistakes af Jack M. Bickham
  • Writing a Novel with Scrivener af David Hewson


Skrivekunst.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Tryk OK for at fjerne denne besked.