50% færdiggjort

The MICE Quotient

Fra Skrivekunst.dk
Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikler: Fortælling og Handling.

Strukturteori der kan benyttes til at konstruere og forstå enhver type fortælling. Oprindeligt udviklet af Orson Scott Card og efterfølgende videreudviklet af Mary Robinette Kowal.

MICE = milieu, inquiry, character, event – miljø, undersøgelse, karakter, begivenhed.

Som forfatter er ens opgave at afgøre hvad karakteren behøver at gøre og derpå systematisk forhindre karakteren i at nå dette mål, for når målet er nået er fortællingen ovre.

En miljøfortælling begynder når en karakter ankommer til et bestemt sted og slutter når karakteren forlader det igen. Konflikten handler om at navigere levende ud af miljøet igen.

En undersøgelsefortælling handler om at besvare spørgsmål. De begynder når karakteren stiller et spørgsmål og slutter når spørgsmålet besvares. Konflikten handler om at blive forhindret i at finde svaret ved fx at blive løjet overfor, ved ikke at kunne forstå svaret, ved at blive ført på vildspor.

En karakterfortælling handler om at en ulykkelig karakter bliver lykkelig. De begynder når en karakter begynder at anskue sig selv på en ny måde og slutter når denne selvidentifikation rodfæster sig. Konflikten er intern og handler om angst, selvhad og negative reaktioner fra omverdenen. Eksempler er dannelsesromaner og romantiske fortællinger.

En begivenhedsfortælling begynder når ydre påvirkninger bringer karakterens verden ud af balance og slutter når en ny balance er opnået. Konflikten er ekstern og handler om at forhindre en ny status quo i at opstå ved at stille eksterne forhindringer i vejen for karakteren.

De fleste fortællinger rummer flere tråde fra de forskellige kvotienter, og de bør påbegyndes og afsluttes i indlejret rækkefølge, dvs. at den første fortællingskvotient afsluttes sidst, fx:

<miljøfortælling>
  <undersøgelsesfortælling>
    <karakterfortælling>
    </karakterfortælling>
  </undersøgelsesfortælling>
</miljøfortælling>

Se også


Skrivekunst.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Tryk OK for at fjerne denne besked.