Adjektiv

Fra Skrivekunst.dk
Dette er en kort definition. Du kan læse mere om emnet i artiklen Ordklasser.
dictionary.png


D.s.s. tillægsord Forkortes adj.

Identifikation

En god test til at se om en ord kan være et adjektiv er at sige "en/et [ord] [sb]", så det eksempelvis fremgår at vest ikke er et adjektiv ved at sige "en vest retning" – i stedet ville man sige "en vestlig retning".

I en sætning som "Klinikken var meget besøgt" kan man afgøre at besøgt er et adjektiv ved at prøve at sætte substantivet i pluralis og se om der kommer -e på det formodede adjektiv: "Klinikkerne var meget besøgte". Men dette er ved at ændre sig, og man kan i dag godt sige "Klinikkerne var meget besøgt", og så er der tale om et supinum-bøjet verbum.

Om et ord er et supinumbøjet verbum eller et adjektiv kan afgøres ved at sætte ental i flertal, eks. "et lukket vindue" → "to lukkede vinduer" kontra "har lukket vinduet" → "har lukket vinduerne".

betydning

Beskriver egenskab ved substantiver.

brug

Optræder attributivt (fx "et stort hus") og prædikativt (fx "huset er stort").

bøjning

Komparation fx slem, slemmere, slemmest. Valget er obligatorisk, så obligatorisk valg: slem-Øpos, slemm-erekomp, slem-estsup.

Tal, fx "en rød bold", "to røde bolde". I flertal angives ikke bestemthed, da adjektivets form er den samme, fx "(de) gamle mænd" vs. "den gamle mand".

Køn, fx "en rød bold", "et rødt hus".

Bestemthed, fx "den røde bold".

Grunden til at køn kun angives i singularis af adjektiver er at de ikke bøjes forskelligt i intetkøn og fælleskøn, når der er tale om pluralis.

Eksempler

lukket = lukkvb~etadj eller lukkvb-etsup.

"den lukkede dør": lukkvb~edadj-epos-sing-bestemt

"de lukkede døre": lukkvb~edadj-epos-plur

Skrivekunst.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Tryk OK for at fjerne denne besked.