Skrivekunst.dk er et leksikon over fortællekunsten hvor Bjarke Sølverbæk løbende samler gode råd om skrivehåndværket ind som forhåbentlig også kan hjælpe dig med at blive en bedre forfatter.

Inden du skriver ...

... er det en fordel at være kreativ, motiveret og produktiv, og det bliver du ved at skabe gode rammer for dit forfatterliv. Der kan også være brug for research, øvelse og inspiration inden du for alvor går i gang med at skrive din fortælling.

Mens du skriver ...

HandlingKonfliktPersonerMiljø

... bør du blive bevidst om hvilken genre din fortælling indskriver sig i.

Handlingen i en fortælling er resultatet af de konflikter som personerne udsættes for i et bestemt miljø (der kan være i en anden verden) fortalt fra en bestemt synsvinkel – og fortællingens koncept er den rammende opsummering af det hele. Enhver fortælling består af en streng af scener hvis udførelse er afhængig af tone og stil, og ofte er veludført dialog en af de vigtigste ingredienser. Efterhånden som fortællingen tager form, kan du også overveje hvad den underlæggende grundsætning er og hvilke tematikker der er på spil, men mange forfattere vælger først at gøre dette efter første udkast.

Der er mange forskellige apps du kan benytte dig af som forfatter, men Scrivener er manges favorit. Hvis du gerne vil slippe for distraktioner, kan en skrivecomputer også være løsningen.

Når du har skrevet ...

... skal du have nogen til at give din fortælling kritik som du kan bruge til efterfølgende at redigere den til. Dernæst skal der læses korrektur hvorefter du kan forsøge at få værket udgivet og markedsført. Hvis det lykkes, er det også på tide at overveje økonomi.

Skrivekunst.dk er der en omfattende liste over de danske forlag som udgiver skønlitteratur.

Skrivekonkurrencer (10)

 DeadlineFormGenre
Fantasyroman ved Forlaget Krabat1. juli 2021RomanFantasy
Tekst ved Tydelige Tegn1. juli 2021
Pandemi-antologi ved Science Fiction Cirklen31. juli 2021NovelleScience fiction
Queer antologi ved Forlaget Klippe1. august 2021Lyrik
Novelle
Romancenovelle ved Baadsgaards Books1. september 2021NovelleRomantik
Teatermanuskript ved Teater V 20216. september 2021Manuskript
Fantasyroman ved Straarup & Co26. september 2021RomanFantasy
Novelle ved Dansk Forfatterforening og Vallekilde Højskole30. september 2021Novelle
Krimi ved Lindhardt og Ringhof og Saga1. december 2021RomanKrimi
Science fiction-novelle ved Science Fiction Cirklen 20221. marts 2022Novelle

Når du ikke skriver ...

... bør du læse andre forfatteres skønlitteratur for selv at blive bedre til at skrive, og der mange bud på hvad du bør læse.

Skrivekunst.dk finder du desuden en voksende samling af henvisninger til gode kilder til skrivehåndværkets elementer.

Oversigt over leksikonet

Nyeste ændringer og tilføjelser

Forlag (18. juni), Handling (16. juni), Genre (16. juni), Dialog (15. juni), Lyrik (15. juni), Fantastik (15. juni), Markedsføring (15. juni), Tegneserie (15. juni), Grundsætning (15. juni), Billedsprog (15. juni), Rim (15. juni), Tegnsætning (15. juni), Konflikt (13. juni), Personer (13. juni), Eventyr (13. juni), Fortæller og synsvinkel (13. juni), Skrivekonkurrencer (13. juni), Brandon Sanderson on Writing Science Fiction and Fantasy (13. juni), Brandon Sanderson (13. juni), The MICE Quotient (13. juni)

Skrivekunst.dk bruger cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Tryk OK for at fjerne denne besked.